Not known Facts About Kıdem tazminatı

YASAL UYARI : İnternet sitemizde yer alan yazıların tüm hakları saklıdır. Ancak yazar ve web site kaynağının aktif linkine yer verilerek alıntı yapılabilir.

Kıdem tazminatı aynı iş yerinde en az bir yıl çalışmış olmayla birlikte, işçinin haklı sebep olmaksızın işten ayrılmamış olması veya işverenin haklı sebebe dayanmaksızın işçiyi işten çıkarmış olmaması şartlarının beraber gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Kıdem tazminatı

İşçi kendi isteği ile ayrılıyorsa ayrılma nedeni İş yasasının 24, maddesinde belirtilen işçinin haklı bir nedene dayanarak derhal işi bırakması şartına bağlı olması.

Sözü edilen dosyada davacının kardeşi olan … sadece kendisi ile ilgili açıklamada bulunmuş olup ilgili dosyada yapılan yargılama sonunda işçinin haklı feshine değer verilerek kıdem tazminatı isteği kabul edilmiştir.

Mevsimlik işlerde iş bittiğinde, işçilerin iş sözleşmeleri bir sonraki iş başlangıcına kadar inquireıda kalır. Bu süre içerisinde işveren tarafından iş sözleşmeleri feshedilemez. Yeni mevsim başlangıcında, işe başlama tarihinde işçi gelip işe başlamazsa iş sözleşmesini kendisi feshetmiş sayılır.

Kıdem Tazminatı hesaplanıp ödemesi yapılırken rakam, S.S.K prim kesintisi ve gelir vergisi stopajı tabi olmayıp sadece Damga vergisi kesintisine tabidir.

Bu da hukukçular tarafından işçi ile işverenin aralarında anlaşarak kıdem tazminatının tavanını aşabileceği yönünde yorumlanmaktadır.

Ortaya çıkan bu sorunlar üzerine kanun koyucu 11 Eylül 2014 tarihinde 6552 sayılı Kanun ile düzenleme yoluna gitmiştir. Buna göre alt işveren değişse bile işçinin hizmetini yerine getirdiği kamu kurumu değişmediğinden dolayı işçinin kıdem tazminatı şartları oluştuğunda bu sorumluluk kamu kurumuna aittir. İşçinin kıdem tazminatı kamu kurumu tarafından ödenecektir.

İşçinin sadakat Kıdem tazminatı borcuna aykırı davranması, bir başka deyişle doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması hâlinde işverenin haklı nedenle fesih hakkını kullanabilmesi için işçinin bu davranışının mutlaka suç oluşturması gerekmez. Bununla birlikte hangi davranışların sadakat borcuna aykırı olduğunu önceden belirleyebilmek de mümkün değildir.

Temel şartlar böyle olmakla beraber, işçinin kendi isteğiyle iş10 ayrılmasına rağmen kıdem tazminatına hak kazandığı durumlar da var. Şöyle ki;

İşinden kendi isteği ile çıkan yani istifa eden biri kıdem tazminatından faydalanamaz. Ancak elbette istisnai durumlar da yok değil. Askerlik görevini yapmak için işinden ayrılmak durumunda kalan erkekler kıdem tazminatı alabilirler.

İşçinin sadakat borcuna aykırı davranması, bir başka deyişle doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması hâlinde işverenin haklı nedenle fesih hakkını kullanabilmesi için işçinin bu davranışının mutlaka suç oluşturması gerekmez. Bununla birlikte hangi davranışların sadakat borcuna aykırı olduğunu önceden belirleyebilmek de mümkün değildir.

İşten ayrılma sebebiniz yukarıda saydığımız nedenler içerisine giriyorsa şimdi diğer şartları sağlayıp sağlamadığınız kontrol edilmelidir.

Belirli iş sözleşmeleri işin bitimi ile veya sözleşmede kararlaştırılan şartworkın gerçekleşmesiyle kendiliğinden sona erer, kendiliğinden sona eren bu iş sözleşmelerinde kıdem tazminatına hak kazanılamaz. Ancak, belirli iş sözleşmesi sözleşmede kararlaştırılan işin bitiminden önce işveren tarafından haksız nedenlerle, işçi tarafından haklı nedenlerle feshedilirse işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *